Terapija za otroke

Vsak otrok se kdaj znajde v stiski. Ene stiske so kratkotrajne in jih otrok lahko sam ali s pomočjo staršev in podpore okolja, predela, integrira in nekako preraste. Druge stiske pa so bolj trdovratne, ne minejo tudi po daljšem časovnem obdobju ter postajajo vse bolj moteče, tako za otroka, ki jih doživlja, kot tudi za starše, ki ste verjetno poskusili že prav vse, pa nič ne deluje.

S katerimi stiskami/ težavami se srečuje vaš otrok?

Če ste v zgornjih besedah prepoznali svojega otroka, ste na pravem mestu.

Ne obljubljam, da lahko vse pozdravim, zagotovo pa lahko otroka podprem na FIZIČNEM, DUŠEVNEM, ČUSTVENEM in SOCIALNEM nivoju ter s tem izboljšam ali vsaj omilim njegove težave. Pri tem OBVEZNO potrebujem vaše sodelovanje starši, saj so težave otroka velikokrat povezane tudi z DRUŽINSKO DINAMIKO in trenutnimi/preteklimi dogodki v otrokovem življenju.

Za kakšno terapijo gre?

TERAPIJA poteka skozi spodnje 3 elemente…

IGRA je za otroka VAREN prostor, kjer se lahko CELOSTNO IZRAZI, si RAZLOŽI svojo trenutno realnost ter SPREMEMENI dojemanje svoje boleče trenutne/pretekle izkušnje.

GIBANJE in IZRAŽANJE S CELIM TELESOM sta najbolj naraven izraz otrokovega notranjega dogajanja. Skozi gibanje izraža svoje potrebe, želje, stiske… Vse lahko preberemo skozi njegovo telesno govorico in njegov ‘gibalni profil’ (=njegov karakter in oblikujoča-se osebnost).

USTVARJANJE je še en kanal, ki aktivira TELO na drugačen način. Izražanje skozi različne materiale (papir, glino,…) omogoča drugačne telesne izkušnje, ki širijo nevronsko mrežo in otroku omogočajo, da se drugače odziva na okolico.

*Pristop se uradno imenuje PLESNO-GIBALNA PSIHOTERAPIJA. Prinašam ga iz Anglije, kjer sem zaključila istoimenski magisterij (MA in Dance Movement Psychotherapy) ter pridobila licenco za izvajanje tovrstne prakse. Pristop JE tako za fante kot za punce, ne glede na ritmične/plesne spretnosti in interese – gre namreč za gibanje in izražanje in NE plesanje v smislu koreografije in glasbe.

Prednosti tovrstne terapije?

 • poteka skozi igro, zato otrok NI ZAZNAMOVAN (prihaja se ‘igrat’, ne na terapijo)
 • otrok TELESNO IZRAZI čustva/stisko, ne le govori o njih/njej
 • analiziram otrokovo IGRO in s tem dobim vpogled v otrokovo razumevanje in doživljanje zunanjega sveta ter opaženo z otrokom predelam preko igre, gibanja in ustavarjanja
 • naredim analizo GIBANJA in s tem dobim vpogled v otrokov notranji svet, vzorce mišljenja in čustvovanja, ki jih je ponotranjil ter opažanja z otrokom predelam skozi gibanje, igro in ustvarjanje
 • otroka obravnavam CELOSTNO
 • redno SODELUJEM s starši in glede na vaš interes USMERJAM ‘kaj lahko delate z otrokom doma’

Obisk terapije je smiseln, ko:

 1. …stiske/težave pri otroku opažamo dlje časa ter ne vemo točno kaj je povzročilo spremembo v otrokovem vedenju, odzivanju, čustvovanju, gibanju;
 2. …se v otrokovem življenju dogaja nekaj izjemno stresnega (ločitev, selitev, izguba, smrt, menjava šole itd.) in opažamo, da situacija na otroka vpliva, sami pa trenutno ne zmoremo/ne znamo nuditi dovolj podpore, ki jo otrok potrebuje v tem stresnem obdobju;
 3. …ima otrok diagnozo/odločbo ali na njo sumimo ter ga želimo podpreti celostno (kognitivno, čustveno, fizično, socialno)
 4. …vsi medicinski testi kažejo ‘bp.’ (brez posebnosti), otrok pa ima še naprej težave, ki so očitno psihološke narave

Kje in kako terapija poteka?

Možne oblike TERAPIJE ZA OTROKE:

 1. INDIVIDUALNA (samo otrok)
 2. DRUŽINSKA (starši + otroci ali en starš + otrok)
 3. SKUPINSKA (3-5 otrok s sorodnimi težavami. Na voljo še eno mesto v fantovski skupini 8-11 letnikov)

Terapije potekajo v Logatcu, termin je po dogovoru s starši.

Za posvet glede oblike in primernosti terapije za vašega otroka, me lahko kontaktirate na info@kon-pas.org ali 040-153-500.

Sara Idzig, mag. plesno-gibalne psihoterapije