TERAPIJA ZA ODRASLE

KOLEKTIVNA IN OSEBNA PREPRIČANJA TER VLOGA TELESA PRI NJIHOVEM OSVOBAJANJU

Odrasli smo mojstri v iskanju izgovorov, v odlašanju v stilu ‘ni še čas’ in ‘bom drugič’, mojstri v upiranju spremembam ter mojstri v prikrivanju tega, kar resnično mislimo, čutimo, si želimo in rabimo zase. Poleg tega smo slovenske ženske kolektivno podedovale še vzorce, kot so:

  1. Tukaj sem za druge in šele nato zase’ (ČE ostane kaj časa…in vsi vemo, da časa redko kar tako ostane, kajne?)
  2. ‘Kriva sem za izgon iz raja (beri: da se mi dogajajo slabe stvari v življenju, da imajo moji otroci težave, da moj partner ni srečen in na neki nezavedni ravni si celo govorimo, da si zaslužimo, da trpimo in da nam je tako že namenjeno…a-a? NE?!)’
  3. ‘Užitek mi ni dovoljen oziroma, če mi je, si ga moram zaslužiti’ (Kje pa je meja? Kdaj si zaslužim užitek? Pogosto je ta meja abnormalno visoka ali pa lestvica za užitek sploh ne obstaja, saj je užitek sam po sebi umazan, pretesno povezan z lenobo, seksualnostjo, nekoristnostjo in kot tak grešen in krivde-vzbujajoč. Se najdeš?)
  4. ‘Intuicija, ženska moč in sposobnosti, da več čutimo/vidimo/prepoznamo/smo, so kaznovane’ (beri: so preveč, niso spoštovane, so zaničevane, so označene kot subjektivne, manjvredne, ničeve, brezpomenske…)

Ti je, kaj od tega poznano?
Kaj od tega čutiš in verjameš zase (če si ženska) ali pa opaziš pri nasprotnem spolu (če si moški)?

Pred leti sem v okviru svoje magistrske naloge preučevala, kako je zgodovina, predvsem pa krščanstvo (ki je bilo precej vpleteno v družebni vsakdan), vplivalo na kolektivno zavest žensk ter s tem na našo samopodobo, samozavest, odnos do telesa ter pogum, da si (če si) upamo živeti sebe v celoti.

In ne glede na to, ali smo trenutno vpeti v verske institucije ali ne (ali sploh nikoli nismo bili), OGROMNO NOSIMO V NAŠI KOLEKTIVNI ZAVESTI (ženske in tudi moški, vsak svoje), saj se kolektivna zavest prenaša iz generacije v generacijo ter presega ta čas in prostor! Nanjo se potem pripenjajo še vse izkušnje, ki so shranjene v naši INDIVIDUALNI / OSEBNI ZAVESTI in že imamo precej velike gmote vzorcev in prepričanj, ki so shranjene prav tam, kjer se dogaja vsakodnevna interakcija med zunanjim in notranjim doživljanjem –> V TVOJEM TELESU! Ja, prav fizičen zapis tvoje in kolektivne zavesti je v tvojih celicah, tkivih, mišičnem spominu, spominu telesa…

In to še ni vse. Vsaka izkušnja, ki je zapisana v tvojem telesu je preko nevronskih mrež povezana z določenimi čustvi (ali zaporedjem čustvenih in telesnih odzivov), z določenim vedenjem, z miselno shemo (skupkom prepričanj in zate logičnih pojasnil, zakaj je ‘tako in tako’ zate resnica), z vzorci gibanja, z ritmi gibanja, z ljudmi, s situacijami itd. (spisek je neskončen, mreže pa zelo prepletene).

Zato pa so spremembe tako zelo težke in zahtevajo skrbno odstiranje, plast, za plastjo. Predvsem pa ČAS, da se v svojem tempu odpremo novim – bolj podporni izkušnjam, opuščamo stare in utrjujemo nove nevronske mreže ter si postopoma dovolimo živeti vse bolj samosvoje in vse manj tako, kot bi od nas želeli drugi (v tem ali preteklih življenjih, ki se kažejo skozi kolektivno zavest).  

TELO je pri tem odličen vodnik. Vodi nas plast za plastjo. Vedno le toliko kot zmoremo predelati in vedno z zelo jasnimi sporočili, kje imamo še potencial, da se odpremo in zaživimo bolj polno življenje. Delo s telesom avtomatsko prinaša nove izkušnje in širi mrežo zavedanja, saj drugačna telesna izkušnja (beri: drugačna kvaliteta, ritem, oblika gibanja) odpira priložnost, da nanj pripnemo drugačno čustvo, drugačno vedenje, drugačno miselno shemo. Gre za igrivo raziskovanje in eksperimentiranje, ki vključuje vse ravni našega obstoja: fizično, čustveno, mentalno ali celo spiritualno telo (če seveda želimo raziskovati tudi ta del sebe). 

V zavedanju, da v svojih telesih nosimo ogromno, da je sprememba na bolje s celostnim psihosomatskim pristopom absolutno mogoča ter da vsaka korenita sprememba v življenju zahteva čas, sem oblikovala CELOLETNO SKUPINO GIBALNE PSIHOTERAPIJE ZA ODRASLE, KI JO IMENUJEM STIK S TELESOM – STIK S SEBOJ. Skupina bo šla tako globoko v raziskovanje, zdravljenje in osvobajanje, kot bo vsak posameznik – udeleženec bil pripravljen oziroma si bo želel. Skupini se lahko priključijo tako ženske kot moški (vsi imamo namreč telo in v njem osebne in kolektivne vzorce, ki jih lahko presežemo). Odpiram pa letos to možnost, da lahko stopiš v daljši (ali krajši) proces, kjer res prepoznaš celoto sebe ter izstopiš iz vsega tistega, kar ni tvoje in te ne podpira pr tvojem razcvetu.

Testna ura SKUPINE ZA ODRASLE oz STIK S TELESOM-STIK S SEBOJ, bo potekala 31.8. v Logatcu. Z rednimi skupinami pa začnemo 13.9. v Ljubljani in 14.9. Logatcu.

Za dodatna vprašanja in informacije glede rednih skupin, sem na voljo.  

Sara