Uncategorized

Maska in moj notranji svet_2. del

Nadaljevanje…

“Zaradi mask smo vsi prevzeli držo in gibanje psihotikov!” se oba z mentorjem strinjava, odprtih pa obstaja mnogo vprašanj: “Ali terapija sploh lahko deluje z maskami? Kako maska vpliva na naš notranji svet? Kdo je terapevt za masko in z masko? Kakšna sporočila oddajam drugemu, ki me vidi z masko? Sem zaravi maske varen ali je podoba zamaskiranega prej kot to, sporočilo “nevarnega” – tistega zločinskega, nevarnega, neiskrenega in nepredvidljivega? Kako do resničnega jaza udeleženca terapije (klienta), če terapijo začenjamo z “lažno ali vsaj zamaskirano identiteto”? Kako izkazati zaupanje, če nošenje maske daje vtis, da si v resnici ne zaupamo?

Počutim se kot zločinec, ki skriva svojo identiteto. Identiteto, ki se kopa v strahu pred odkritjem njegove prave uporniške narave – tiste, ki zavrača maske in pretirano omejevanje kot odraz številnih, kolektivnih, nepredelanih konfliktov – najbolj tistih notranjih, ki ne in ne želijo umreti in odrasti v kaj bolj svetlega in dobrohotnega… “To je že obsojanje…,” se opozorim in raje preusmerim svojo pozornost na svojo preteklo izkušnjo iz tujine ter vprašanje, ki strmi vame iz ekrana…

Kaj Slovenija potrebuje?

ODNOSE.

Več povezoavnja in sodelovanja med strokovnjaki. Ne za lastne koristi, ampak za koristi in kvaliteto storitev. Več iskrenosti in zaupanja med sodelujočimi in vključenimi. Več mnenj in poguma za drugačnost in inovativnost. In dobrih želja za drugega.

Tako smo maloštevilčni in tako razdrobljeni. Mogoče je čas, da začnemo bolj sodelovati in manj garati (sami).

Spet me prekine glas in zdrznem se. Očitno sem ves čas na preži – z masko ali brez. Kakšen stres si ustvarja(mo)… Tokrat ni letališki uslužbenec, ampak še en, ki noč preživlja na letališču. Ogovori me iz razdalje 3m (!) in itak, da ga ne razumem. Po nekaj “kaj-ih” obupa in se približa, a ne bližje kot 1.5m. Bravo, si mislim, on nima težav s Covid pravili… in nato opazim, da tudi on ne nosi maske. Na notri se nasmejim – kot bi našla sorodno dušo 🙂 Snamem si masko, da odgovorim na njegovo vprašanje. Ahhhh….za moment se spet se počutim človek. Ko oddide razmišljam zakaj? In tipkam naprej…

ODNOSI.

Brez odnosov sploh ne bi obstajali. Rodimo se iz odnosa. Prva leta nebogljeni preživimo zaradi odnosa. Naši možgani se razvijajo zaradi odnosov. Ni naključno, da živimo. Živimo zaradi odnosa in to tudi nehote, nezavedno, vedno iščemo – približek prvega odnosa.

“Ampak kaj pa naša nova realnost!??” vse vpije v meni. Skrbi me kakšne posledice bodo maske pustile za človeštvo… obraz je tako zelo pomemben del interakcije s svetom! Kaj bo z razvojem in osebnostjo otrok? Kaj bo z vsemi tistimi, ki že imajo težave z vključevanjem v družbo? Bodo maske postale del nas in našega resničnega jaza? Kako se torej zakrinkati, če ne želimo pokazati vseh barv naše narave – si bomo nadeli še očala ali pa bo morda viden obraz veljal za “lažen jaz”. Potemtakem bodo roparji okrog hodili brez mask… Kaj pa odnosi? Kako maske vplivajo na odnos z drugimi in pa odnos do sebe… in že sem nazaj pri mojem vprašanju: “Kaj Slovenija rabi?”

ODNOS.

Da pa bi lahko našli polne odnose, rabimo prvo najti sebe. Takrat šele začnemo živeti. Takrat življenje teče v flow-u. Takrat resnično obstajamo, bivamo in kvalitetno so-bivamo v odnosu tudi z drugimi. Ne podrejamo, ne povzdigujemo, ne združujemo, ampak so-delujemo, celi s celoto.

Čas za moj let in še manj zraka v avionu z masko! In ja… tudi čas za premislek o MOJIH odnosih…konec konec ni vse zaradi mask-e…

KOLIKO PA JAZ VLAGAM V ODNOSE (za prihodnost)?

KAKO IZGLEDAJO MOJI ODNOSI (v tem trenutku)?

KAKŠEN ODNOS SKLEPAM S SEBOJ (včeraj, danes in jutri)?

Vabim te, da razmišljaš z mano. Najprej v mislih in nato še skozi GIBALNO BODY-MIND DELAVNICO z naslovom: “MASKA IN MOJ NOTRANJI SVET V ČASU EPIDEMIJE“. Super je, če si v živo, ker so mi tvoje doživljanje, komentarji in vprašanja, zelo pomembna. Če ne moreš spremljati v živo pa bo posnetek na voljo na mojem Youtube kanalu.

Dragoceno je, ko se ne glede na vse povezujemo v umu, gibanju in duhu ter na vseh nivojih sebstva ozaveščamo vplive in občutke glede trenutne situacije. Vabljen-a k premlevanju z umom in telesom!

Sara